Postasem mai demult în stories pe Instagram cum arată fotografiile după editare și ați prezentat interes pentru acest proces așa că am decis să vă dăm mai multe detalii.
În general încercăm să modificăm minim posibil, să nu apelăm la tendințe de moment care vor deveni kitsch în câțiva ani. Dorim ca atunci când nepoții mirilor noștri se vor uita la album, să le pară actual. Astfel, editarea noastră e destul de simplă. Considerăm că fotografia trebuie făcută bine din start. Motiv pentru care, mereu în timpul evenimentului căutăm să valorificăm maxim lumina. Mutăm lucruri care ne încurcă, la fotografiile de grup căutăm reflexii bune astfel încât lumina să cadă bine pe invitați, iar la restaurant, ei bine aici e partea cea mai interesantă pentru că nu mereu depinde de noi. De fiecare dată întrebăm mirii despre lumina de la petrecere, încercăm să negociem cu prestatorii dar se întâmplă că nu prea putem modifica ceva așa că toată salvarea e în editare. Vom prezenta aici și un astfel de caz. Edităm seriile în Lightroom pe iMac iar retușul îl facem în Photoshop.
Fotografia din start a fost puțin sub expusă. Facem asta pentru a nu pierde informația din highlights (punctele de maximă lumină) iar în editare ne jucăm cu umbrele.
Scoatem toate detaliile care distrag atenția și scad din valoarea imaginii. Dacă nu sunt prea multe le scoatem direct din Lightroom, în caz contrat le importăm în Photoshop.
Încercăm să avem simetrie în fotografie. Acecasta a fost făcută cu 35mm care distorsionează mult marginile așa că îndreptăm liniile în post procesare. Thank God, cu 2 butoane în Lightroom, problema e soluționată, trebuie doar să știi ce rezultat îți dorești să obții.
La retușul pielii principiile sunt asemănătoare. Încercăm să intervenim doar când este absolut necesar.
Desigur petele evidente și umbrele inestetice le înlăturăm pentru că majoritatea clienților de până acum ne-au cerut asta. Totodată dacă cineva ne-ar spune că nu doresc să modificăm deloc, nu am avea nici o problemă! De obicei alunițele sau unele semne de naștere nu le scoatem (la cererea majorității mirilor).
Ultimile 3 imagini sunt ajustate doar după lumină, culoare și crop. Fără modificări majore. Cam 85-90% din totalul de fotografii de la nuntă sunt editate așa.
Spre apus, culorile în Raw devin gri dar la editare maximizăm informația din culorile calde.
Aici nu aveam decât lumini ambientale care la scurt timp au avut o problema și nu au mai funcționat deloc. Le desaturăm pe cât putem de tare ca sa nu iasă în evidență. Aceasa a fost o nuntă în afara țării unde nu am putut lua cu noi stative pentru blițuri așa că majoritatea fotografiilor au fost făcute cu bitLighter.
Iată cazul nefericit în care lumina cade prost din toate unghiurile. Problema consta în faptul că schelele de lumini erau amplasate mult prea jos și cădeau direct pe fețele invitaților. Chiar dacă în aceste cazuri negociezi cu luminiștii și ei scad din intensitate, în câteva minute ei le vor reaprinde pentru că au venit și ei acolo cu un scop. În Lightroom la balanța de culoare ajungem la limitele maxime de culoare caldă. E foarte greu să le ajustezi pe toate astfel încât să pară din aceeași serie pentru că acele lumini se modifică din verde/roșu/mov/albastru/alb etc. Iar aici opțiunea cu stativele noastre a ieșit din start pentru ca tavanul era mult prea jos și erau secțiuni care blocau lumina să se răspândească uniform. În plus era enorm de mare cortul (400 de persoane) și umbrele pe care le obțineam de la bliț-urile de la stative nu aratau bine.
Pentru unele totuși singura soluție ramâne Alb/Negru:)
Pentru a reda mai mult din atmosfera petrecerii, folosim Bitlighter.
Sperăm că v-a fost util acest articol. Dacă aveți careva sugestii, nu ezitați să ne lăsați un comentariu!
Zi faina!
Articol scris de: Irina Grabazei
Planifici nunta visurilor tale în curând și îți dorești amintiri de pus în ramă?
Leave a reply