Des primim întrebări legate de tehnica folosită sau cum am început să facem fotografie așă că am decis să adunăm cele mai comune întrebări într-o postare. Dacă între timp aveți și altele, le așteptăm cu mare drag! So… here it comes…
Q: Am observat că fotografiați cu Canon. De ce ați ales Canon și nu Nikon?
A: Bună întrebare! Important că este unul din aceste branduri:) Conform unui articol al revistei Brides din 2016, dacă ești fotografi de nunți și folosești Sony, Fujifilm sau chiar și Hasselblad, nu ești Pro. Fotografii profesioniști de nuntă utilizează Canon sau Nikon. Oricum, de când a apărut Canon Mk IV cu super mega Live view (pe care îl folosim doar când facem poze de sus: spre ex: niște detalii, masa în ansamblu, adică nu ne ajută foaarte mult) și cu îmbunătățiri de ISO, nu fugim după alte noutăți. Toate restul sunt mici ajustări dar care nu te fac un fotograf mai bun. Practic tot de ce ai nevoie a fost descoperit deja. Iată viziuni noi, alte idei, modalități de lucru, de comunicare cu ”modelul” pentru a-i induce o anumită stare… etc., acolo e toata inovația! Așa că recomandarea noastră este să le testați pe ambele, să vedeți care îl simțiți mai aproape de voi.
Noi suntem #CanonLovers din întâmplare. Primul aparat foto, comandat din SUA acum 9 ani a fost Canon 400D cu kit și 50mm 1.8:) Pe atunci habar nu aveam că facem această alegere. Dar l-am învațat treptat, am schimbat pe Canon 50D apoi 5D Mark II, Mark III, Mark IV!
Q: Ce conține geanta voastră la un eveniment?
A: Primul raspuns este: Mult prea multe!
2 aparate foto:
Canon 5D Mark III
Canon 5D Mark IV (mai deținem 2 aparate Canon 5D Mark III dar nu le luam mereu cu noi)
Obiective:
- Canon 8-15mm F4 L
- Canon 16-35mm F4 IS L
- Sigma 20mm F1.4 ART
- Canon 35mm F1.4 L II
- Sigma 50mm F1.4 ART
- Canon 85mm F1.2 L II
- Canon 70-200mm F2.8 IS L II
Blițuri:
- 3 x Canon 430 EX-RT III
- Canon 600 EX-RT
- Canon 600 EX
- Canon 580 EX II
- Canon 430 EX II
Triggers:
- Canon ST-E3-RT
- Yongnuo YN-E3-RT
Lumini: Cielo Light
Carduri în sumă de aproximativ 800GB (Ok… nu le cărăm chiar pe toate, dar ne ajută să avem mult spațiu mai ales între 2 evenimente ca să nu fim nevoiți să copiem imaginile dimineața după eveniment). În medie o nuntă cântărește la noi 250-300GB.
Baterii, acumulatori, încărcător, etc.
Evident nu folosim mereu toate obiectivele. Unele cum ar fi Fish Eye îl ținem doar pentru 5-20 de imagini din toată nunta. Cum ar fi în biserică, să obținem un cadru larg și câteva la petrecere. 70-200mm e mai mult un talisman, a aparținut unei persoane foarte dragi și din obișnuință nu l-am scos din geantă iar după ce am descoperit 85mm 1.2 am observat că defapt a trecut un sezon întreg și nu prea l-am folosit.
Q: Unde încape tot echipamentul?
A: Am testat de-a lungul timpului multe genti și acum ne veți vedea doar cu aceste 2 trolere:
Think Tank Airport Navigator – Irina
Think Tank Airport Security Version 2 – Adrian
La ședințele de după nuntă mai utilizăm rucsac.
Q: Obiectivele preferate?
A: Fără să ne gândim prea mult: Canon 35mm F1.4 și Canon 85mm F1.2. Sunt după părerea noastră cele mai versatile. Avem mereu pe câte un aparat unul din aceste 2 obiective la îndemână.
Q: Sunt abia la început, ce aparat îmi recomandați?
A: E întrebarea cea mai frecventă și foarte complexă. Depinde foarte mult pe ce stil mergeți. Preferabil să tindeți să ajungeți cât mai repede pe full frame și să lucrați cu obiective fixe. Sunt fotografi care lucrează doar cu 50mm tot evenimentul spre exemplu. Nu credem că există o singură formulă valabilă pentru toți. Testați, experimentați și vedeți ce vi se potrivește cel mai bine. De 35mm ne-am îndrăgostit după ce l-am închiriat la un eveniment și am făcut toate pozele cu detaliile cu el. (Adrian de obicei vine cu aceste propuneri, el mereu dorește să experimenteze și caută în ce să investim. E o parte foarte importantă pentru a crește!) A doua zi l-am cumpărat și e nelipsit din geanta noastră. (eu de obicei îi dau dreptate și venerez alegerea după ce mă pune să lucrez cu ele o zi întreagă).
135mm l-am avut acum mulți ani în urmă și ușor l-am înlocuit cu altele. Fiecare din noi are perioade cu anumite preferințe.
Știm că nu e răspunsul dorit, v-ați aștepta la o listă drăguță ca și lista de cumpărături pentru Crăciun care vă asigură o petrecere reușită. But… it doesn’t work that way… cel puțin așa credem noi.
Q: Ce fotografi v-au influiențat? Cum v-ați modificat stilul, gândirea de-a lungul carierei de fotograf?
A: Mi-aș dori să spunem că ne influiențăm de la fotografi cu renume și foarte premiați dar adevărul este că nu este așa. O urmăresc pe Jasmine Star încă de când făcea fotografie și a intrat în Top 10 fotografi din lume dar nu pentru că e deosebită prin premii sau nunți dar mai mult prin modalitatea de a vorbi cu clientul, marketing și mai nou cum să comunici prin social media.
Anul trecut cam în această perioadă eram la o discuție cu niște clienți și s-a adus vorba despre o fotografie care a câștigat un premiu mare dar la care mirii au avut multe de obiectat. Este imaginea din biserică în care se văd siluetele de sus ale mirilor intrând în biserică, soarele bătând exact în usă. Mirii din fotografie nu erau mulțumiți de cum a lucrat acel fotograf pentru că ei și-ar fi dorit mai mult să aibă o imagine cu ei doi intrând în biserică (imaginea aia clasică, emotivă) decât cu siluetele. Și aici mereu vor fi dezbateri între necesitățile clienților și dorința fotografului de a se evidenția și crea mai mult. Unde este echilibrul? Cum să ghicești dacă o imagine va fi apreciată sau nu de client? Personal credem că ziua nunții este despre miri, nu despre fotograf și fotograful ar trebui să se plieze după miri oricât de mult nu ne-ar plăcea și nouă acest fapt uneori. Dacă îți dorești să fii creativ e minunat și lăudabil dar trebuie să ai și clienții care își doresc același lucru. Pentru asta sunt discuțiile înainte de eveniment unde fiecare trebuie să pună multe întrebări cu scopul de a vedea la ce să se aștepte. Iar tu ca fotograf, dacă simți că acest eveniment nu este pe stilul tău, ai opțiunea să refuzi.
Deasemenea urmărim: Salcincotta, del Sol Photography, Jose Villa și fotografii ruși.
Q: Sunteti iubitor de MAC sau PC?
A: Până acum 2 ani eram pe PC. Încercasem o dată să editez pe Imac și mi s-a părut un chin și am renunțat rapid. Apoi, după ce a apărut fetița noastră pe lume, am înțeles că am și mai puțin timp la dispoziție și am început să facem acele “Same Day Edit” pe Macbook (Pentru că dacă făceam un preview de acasă, îmi ocupa o zi întreagă.) Așa că în acel sezon cum ajungeam la restaurant, făceam pozele la decor și mă apucam de preview. Cu nervi și supărări că totul este altfel decât mă obișnuisem, încet, încet am început să-l înțeleg și să-l iubesc:) Acum în casă avem un PC și un Macbook. La birou Imac. PC îl folosim pe post de stocare de informații (nu ștergem cardurile până când nu sunt în minim 3 locuri).
Q: Ce ți-ai dori să fi știut când ai început și crezi că te-ar fi ajutat mai mult?
A: Probabil dacă știam tot ce știm acum, nu ne-am fi apucat de fotografie. Aveam și noi iluzia că e o muncă mult mai ușoară decât este defapt. Așa că nu îmi doresc să fi știut mai multe pentru că există posibilitatea să fi renunțat din start:) Noi am început de la zero și am crescut treptat, experimentând și învățând constant.
Q: Când ați înteles că doriți să deveniți fotografi de nuntă?
A: În vacanța de vară după al doilea an de facultate ne-am dorit mult să rămânem la Bucuresti și asta însemna să ne angajăm. Fusesem la un seminar legat de angajări și o doamnă a zis un lucru foarte interesant: “Angajati-vă! Oriunde, pe indiferent ce salariu! Duceți-vă și lucrati și vedeti ce vreți să faceți în viitor. Acum aveti ocazia să testați și să întelegeți dacă vă regăsiți într-o meserie sau nu. Cel mai bun lucru care se poate întâmpla dacă nu iți place job-ul pe care l-ai ales este să îți dai seama că nu vreai niciodata să ai acel job. Și atunci poți să faci o schimbare ca să nu te trezesti după facultate că defapt asta vei face pentru tot restul vieții și că e prea tarziu să dai înapoi și nici nu ești calificat pentru un alt job.” Mi-a placut atât de mult ce și cum a zis! În studentie întradevăr ai atât de mult timp în care poți să experimentezi fără ca asta să îți afecteze tot restul carierei. Așa că eu am ales să fiu consultant la un magazin de echipamente sportive iar Adrian la un site de deals. A durat 3 luni, timp în care am învățat multe lucruri noi, am avut echipă cu care am colaborat, aveam program:) a fost practic primul job serios:) Și totuși ambii nu ne-am regăsit în ceea ce făceam. Chiar cred că atunci a fost momentul în care am făcut această decizie. Țin minte și acum că i-am zis managerului meu că plec pentru că vreau să devin fotograf de nuntă!:) Și odată spus acest lucru cu voce tare, trebuia realizat! 🙂
Articol scris de Irina Grabazei
8
Leave a reply